"Honden zijn fantastische
leermeesters. Door de hond
leer je over jezelf."

AAS-ethiek schoolhonden
Het is geweldig om te horen dat iemand geïnteresseerd is in het samenwerken met honden in het onderwijs en binnen het AAS-werkveld! Het waarborgen van het welzijn en welbevinden van de honden is echter cruciaal. Een duidelijke visie helpt niet alleen om de interactie tussen mens en dier te professionaliseren, maar zorgt er ook voor dat de honden op een veilige en respectvolle manier worden behandeld.
De IAHAIO (International Association of Human-Animal Interaction Organizations) speelt een belangrijke rol in het vaststellen van standaarden en criteria die bijdragen aan de professionalisering van dit werkveld. Hun ‘white paper’, biedt waardevolle richtlijnen en inzichten die je kunnen helpen bij het opzetten van een succesvolle en ethische samenwerking met je hond.
Onze visie op het inzetten van honden op school
Bij de Quizpel academie geloven we dat elke hond uniek is. Veel honden vinden het leuk en kunnen op een respectvolle en vrijwillige manier samenwerken met mensen in schoolhondenprojecten. We kiezen bewust voor de term ‘samenwerken’ en vermijden woorden als ‘gebruiken’ of ‘inzetten van’, omdat we vinden dat een hond moet kunnen deelnemen vanuit keuzevrijheid.
Het is voor ons belangrijk dat een hond niet gedwongen wordt om dingen te doen die hij niet wil, niet kan of wanneer iets simpelweg niet bij hem past. Respect voor de eigenheid en waardigheid van de hond staan bij ons voorop. Een hond moet de vrijheid hebben om zelf te kiezen of hij wil deelnemen, zodat de samenwerking gebaseerd is op vertrouwen en wederzijds respect.
Om op een verantwoorde manier met schoolhonden te werken is het essentieel dat degene die de hond begeleidt kennis heeft van hondengedrag, hondentaal en de fysieke en mentale gesteldheid van de hond. Elke hond en begeleider vormen samen een team dat volledig op maat is, omdat geen enkele hond of persoon alles hoeft te kunnen.
Bij het inzetten van honden op school horen kwaliteiten, maar ook beperkingen. Het erkennen en respecteren van deze verschillen zorgt niet alleen voor een veilige en plezierige ervaring voor zowel de hond als de leerlingen, het levert ook prachtige gesprekken op.